Jaké jsou však výhody stravy s vysokým obsahem bílkovin?
Bílkovinová strava udržuje konstantní hladinu inzulínu a zvyšuje hladinu glukagonu. Dochází k procesu zvanému ketóza a díky ní jde o velice rychlé hubnutí.
Pokud jíte hodně bílkovin, zejména masa a ryb, cítíme se plnější a stačí vám méně jídla. Kromě toho, pokud je tento režim doprovázen aktivním životním stylem a dobrou úrovní fyzické aktivity, můžete si zachovat velkou část svalové hmoty.
Na první pohled to vypadá, že tento dietní režim má pouze výhody, je snadný a do prázdnin udělá z každé postavy hvězdu do bikin. Bohužel to není tak snadné a úspěch záleží na odborně složené stravě a dodržování správného režimu jak s jídlem, tak hlavně s pitím vody.
Jako všechny diety, i tato má své úskalí
Tato bílkovinová dieta přináší metabolické změny a zvýšenou produkci odpadu, kterého se ledviny musí zbavit. Právě z tohoto důvodu je nutné hodně pít, aby se pomohlo ledvinám zbavovat se odpadu a zbytečně je nezatěžovat víc, než je nutné.
Tento dietní režim je těžké dlouhodobě dodržovat. Proto je častým problémem rychlý nárůst hmotnosti po ukončení diety. Pokud se tedy rozhodnete pro tuto dietu, musíte po zhubnutí upravit svůj jídelníček a jíst zejména doporučené potraviny a zařadit do jídelníčku mnohem více zeleniny, než jste byli zvyklí. Naštěstí přichází zrovna dobrá sezóna a zeleniny bude všude v dobré kvalitě dost, proto pokud chcete hubnout, je právě ten pravý čas začít.
Jaká by tedy mohla být v budoucnu vaše strava
• Omezte konzumaci jednoduchých cukrů (cukr, sladkosti, sladké nápoje atd.) A obecněji potravin s vysokým glykemickým indexem (zejména večer).
• Vyberte si sacharidy s nízkým glykemickým indexem, potraviny s vlákninou a různé cereálie, snižte ty s vysokým glykemickým indexem, zejména večer (rafinované sacharidy).
• Upřednostňujte bílé maso (kuřecí, krůtí, králičí) před červeným masem (hovězí, vepřové), přičemž toto maso omezujte na maximálně jednou týdně.
• Snižte spotřebu tučných sýrů a upřednostňujte čerstvé nízkotučné sýry, jako je ricotta nebo mozzarella.
• Nikdy nevynechávejte snídani.
• Zvyšte přísun rostlinných bílkovin, hlavně luštěnin.
• Nepodceňujte množství ryb ve vaší stravě, ale konzumujte je třikrát týdně.
• Pokud už musíte uzeniny, zvolte ty nízkotučné, bez lepku a dochucovadel.
• Zvyšte spotřebu sušeného ovoce (20 – 30 g denně) a střídejte je s čerstvým ovocem.
• Naučte se používat extra panenským olivový olej.